fbpx
Γιατί η ασφάλεια ζωής είναι το καλύτερο δώρο για τον εαυτό σου και στους αγαπημένους σου;

Γιατί η ασφάλεια ζωής είναι το καλύτερο δώρο για τον εαυτό σου και στους αγαπημένους σου;

Είναι ευρέως γνωστό πως ο Abraham Maslow ήταν ο ψυχολόγος που ιεράρχησε τις ανθρώπινες ανάγκες και τις διέκρινε δημιουργώντας την πυραμίδα αναγκών του Maslow.

Σύμφωνα με την πυραμίδα αναγκών, ο άνθρωπος χρειάζεται πρωτίστως να καλύψει τις βασικές βιολογικές του ανάγκες και την ανάγκη του για ασφάλεια έτσι ώστε μετέπειτα να φτάσει σε πιο υψηλά επίπεδα, όπως αυτό της αυτοπραγμάτωσης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Maslow θεωρούσε ότι οι βιολογικές ανάγκες αποτελούν τις πιο βασικές ανάγκες στην ιεραρχία καθώς όλες οι άλλες ανάγκες καθίστανται δευτερευούσης σημασίας αν δεν ικανοποιηθούν σε πρώτη φάση αυτές οι συγκεκριμένες βιολογικές ανάγκες για νερό, τροφή, αέρα, ύπνο.

Στη συνέχεια είναι σημαντικό για τα ανθρώπινα όντα να καλύψουν τις ανάγκες τους για ασφάλεια και προστασία.

Οι ανάγκες ασφάλειας είναι σημαντικές για την επιβίωση. Στις ανάγκες ασφάλειας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επιθυμία για σταθερή απασχόληση, φροντίδα υγείας, ασφαλέστερες γειτονιές και ικανοποιητικό επίπεδο στέγης.

Είναι αδιαμφισβήτητο πως οι άνθρωποι που καλύπτουν ένα αίσθημα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας έχουν τη βούληση και την ικανότητα να εκπληρώσουν και να ικανοποιήσουν και τις ανάγκες τους για αγάπη, οικειότητα και να σχετιστούν σε διαπροσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ως κοινωνικά όντα η ανάγκη μας να είμαστε ενεργοί πολίτες, να προσφέρουμε, να επιτύχουμε και να αναγνωριστούμε ως μέλη της κοινωνίας είναι αυθόρμητες και απόλυτα αναγκαίες για να επιτύχουμε την εξατομίκευση και αυτοπραγμάτωσή μας και με αυτό τον τρόπο να ολοκληρωθούμε ως ανθρώπινα όντα.

Γιατί όλα αυτά είναι σχετικά και σημαντικά στην περίπτωση ασφάλειας ζωής;

Οι άνθρωποι μέσα από τη φυσική μας ορμή για τη ζωή και τη φροντιστική μας φύση έχουμε ανάγκη να φροντίζουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους αγαπημένους μας.

Η ανάγκη για σύνδεση είναι τόσο ισχυρή και κρίσιμη όσο εκείνη της επιβίωσης.

Μέσα στην καθημερινότητα και τις προκλήσεις υπάρχουν στιγμές που χρειαζόμαστε και μια εξωτερική πηγή τροφοδοσίας και φροντίδας. Με το να ασφαλίσουμε τη ζωή μας δημιουργούμε εξόδους κινδύνου και δικλείδες ασφαλείας χωρίς να χάνουμε τη δύναμή μας, αλλά αναλαμβάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ευθύνη της ζωής μας και της πραγματικότητάς μας.

Πρόκειται για μια ενήλικη στάση μέσα από την οποία αναγνωρίζουμε κι αποδεχόμαστε τον κίνδυνο αλλά και τις ανατροπές, πόσο μάλλον το θάνατο που είναι μια φυσική εξέλιξη της ζωής.

Με αυτό τον τρόπο λειτουργούμε συνειδητά και μπορούμε να έχουμε ψύχραιμη στάση απέναντι σε απρόοπτα χωρίς να μας κυριεύει ο φόβος.

Η κάλυψη ζωής μας εξυπηρετεί σε ποικίλες φάσεις του βίου μας λειτουργώντας, μεταξύ άλλων, ως βοήθημα για την οικογένειά μας εξασφαλίζοντας μια καλή ποιότητα ζωής αλλά και ως ταμείο για μακροπρόθεσμους στόχους.

Ακόμη, τη στιγμή αποχώρησής μας από τη ζωή το ποσό αυτό θα καταβληθεί στην οικογένειά μας δίνοντάς της όλο το χρόνο που χρειάζεται να ολοκληρώσει εσωτερικά το πένθος, να επαναπροσδιοριστεί και να κάνει τα επόμενά της βήματα με ασφάλεια και σιγουριά.

Επίσης ένα ακόμη σημαντικό όφελος της ασφάλειας ζωής είναι ότι όλα τα οικονομικά θέματα μπορούν να διευθετηθούν με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να δημιουργούνται προστριβές και ανισορροπίες.

Αξίζει να αναφερθούμε και σε κάτι ακόμη…

Είναι σημαντικό να υποστηρίζεις τα όνειρά σου σ’ αυτή τη ζωή και να τα ακολουθείς κάνοντας σωστά και πρακτικά βήματα. Όταν προδίδουμε τα όνειρά μας προδίδουμε τον εαυτό μας. Ας μην δικαιολογούμαστε με το να βγάζουμε την ευθύνη έξω από τον εαυτό μας και να λέμε πως δεν πραγματοποιήσαμε όσα ονειρευόμασταν εξαιτίας κάποιων άλλων… Τώρα μπορούμε να το κάνουμε χάρη σε εμάς!

Με την ασφάλιση ζωής μπορούμε να δημιουργήσουμε το κεφάλαιο που χρειαζόμαστε για να γυρίσουμε όλο τον κόσμο για να δούμε τις ομορφιές που έχει ο πλανήτης μας, να ανοίξουμε εκείνη την επιχείρηση που ονειρευόμαστε και πιστεύουμε πως θα προσφέρει στη γειτονιά αλλά και στην κοινωνία…να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να σπουδάσουν όπου επιθυμούν αλλά και να μεριμνήσουμε για μια συνταξιοδοτική κάλυψη που θα μας δίνει τη δυνατότητα να ζούμε χαρούμενοι και με αξιοπρέπεια!

Αν αυτά τα Χριστούγεννα είχες να κάνεις ένα δώρο ζωής στον εαυτό σου και στους αγαπημένους σου ποιο θα ήταν αυτό;

Ας αγαπάμε… κι ας ζούμε στο τώρα υλοποιώντας το μέλλον με ασφάλεια κι αυτοφροντίδα!

Καλά Χριστούγεννα!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *